Planlægning af årets store fester

Borddækning

Vinglas

Vinkarafler

Borddækning

Lysestager

 


Planlægning af årets store fester


Står du overfor at skulle planlægge en stor fest? - Bryllup, rund fødselsdag eller lign. med mange gæster...? Der er mange overvejelser... - Hvor skal det holdes, hvem skal med, hvor meget drikker gæsterne - og hvad drikker de, hvordan laver jeg bordplanen .... og borddækningen? Her er et par input, som måske kan gøre planlægningen lidt lettere. 

Lokalet

Når man planlægger, HVOR festen skal holdes, er det vigtig, at lokalet ikke bliver for stort i forhold til antallet af gæster. Det er næsten bedre, at lokalet er lidt for lille end lidt for stort. Derfor kan det være en god ide, at man ved nogenlunde, hvor mange gæster, der kommer, når man bestemmer sig for lokaliteten.
Hvis man alligevel står med et lokale, som er lidt for stort, men hvor det ikke kan være anderledes, så kan man med fordel afskærme noget af rummet, hvis det er muligt. Det giver en mere intim stemning, når rummet ikke er for stort.

 
Hvor meget drikker dine gæster?

Vinforbrug til store fester kan være svært at beregne. Man vil ikke risikere at mangle, men på den anden side er det også ærgerligt at stå tilbage med store mængder vin, når den sidste gæst er gået.

Her er nogle gode retningslinjer at gå efter:
En gæst drikker i gennemsnit 1-1,2 flasker vin i løbet af en hel aften, svarende til ca. 6-8 glas. Forbruget pr. gæst kan se således ud:

1-1,5 glas vin til velkomst
2 glas hvidvin
3-4 glas rødvin
1 glas dessertvin

Dessertvinen er dog ikke så brugt mere, da smagssanserne ofte er mættede, når man når så langt hen på aftenen. Hvis det er en rigtig ”skraldebang” fest, man vil holde, skal man kalkulere med diverse drinks og sodavand til senere på aftenen. Af spiritus skal man beregne ca. 0,5-0,6 flaske pr. mand.
Følger man disse retningslinjer, kan det ikke gå helt galt. Der er også nogle lokale supermarkeder og købmænd, som tilbyder at tage overskydende (og uåbnet selvfølgelig) vin retur, så den mulighed er også værd at undersøge.
Vær også opmærksom på, at der kan være enkelte, som ikke drikker vin og hellere vil have øl, og så er der altid nogen, som skal køre hjem. Til dem kan man selvfølgelig tilbyde sodavand eller alternativt servere alkoholfri cider i flotte karafler, så kan de stadig være med i alle skåle-seancer uden, at det står bøjet i neon, at de er på vandvognen.

Bordplan

Den er altid svær, men et godt råd er, at hvis du vil have en god fest, så placer dine gæster således, at dem, der er mest gang i sidder sammen med nogen, som er nemme at trække med op i feststemning. Har du flere i din omgangskreds, som er gode feststartere, så placér dem relativt langt fra hinanden, men stadig sammen med nogen, som de nemt kan trække med op. Så snart disse grupperinger er godt i gang, så breder feststemningen sig hurtigt og helt automatisk til resten af selskabet. På den anden side, hvis du placerer feststarterne sammen med nogen, som hænger meget i bremsen, så risikerer du, at der aldrig kommer rigtig gang i festen.
Et andet godt råd er, at undgå borde, der er for brede, så man ikke kan tale med dem, der sidder overfor. Hvis der skal være rigtig god feststemning allerede tidligt på aftenen, skal man kunne tale flere sammen på én gang hen over bordet.
Runde borde bør være forbeholdt bryllupper og andre mere højtidelige begivenheder. Festen vil automatisk være noget mere afdæmpet et langt stykke hen på aftenen, når man sidder ved runde borde. Dette kan selvfølgelig være meget godt og særdeles passende i nogle tilfælde – og netop til begivenheder som bryllupper og lign., hvor folk ikke behøver danse på bordene før efter midnat ;-) Men hvis man gerne vil have godt gang i festen og snakken fra starten af, så er runde borde en dårlig ide.

Lys på bordet

Når du skal vælge lysestager til dit festbord, uanset om det er et stort eller lille selskab, så er der igen nogle forhold, man skal være opmærksom på. Har du f.eks. et stort bord, men ikke så mange gæster, så skal den bare have fuld gas med store 5 armede kandelabre. Stil dem i hver sin ende af bordet, så gæsterne ikke er generet af dem, når de skal tale med personen overfor. Hvis der derimod ikke er så meget bordplads, så kan det være en god ide med en 3 armet lysestage, som ikke fylder så meget i dybden eller alternativt enkelte lysestager (eller helt lave fyrfadsstager) placeret spredt ud over bordet.

Indlæg

Hvis man planlægger et indlæg eller et festligt indslag til sin fest, bør man nøje overveje, hvad indlægget skal bidrage med. Tænk over, hvad der sker med stemningen blandt dine gæster under dit indslag. Bliver stemningen afdæmpet, fordi indslaget kræver stilhed og koncentration? I så tilfælde bør det lægges meget tidligt på aftenen. Vil stemningen bliver hævet, kan det sagtens placeres senere på aftenen. Men lav ALDRIG et indlæg hen på aftenen, som vil dræbe den stemning, der netop er kommet godt i gang – hverken til din egen eller andres fest. Det kan ødelægge hele festen – AND YOU DON’T WANT TO BE A PARTY KILLER – DO YOU??