Krystal glas - Elegant og eksklusivt

Whisky karaffel i krystal

Whiskyglas i krystal

Lysestager i krystal

Krystal lysekrone

 

Krystal glas - Renhed & Elegance 

Vi oplever lige nu en stigende interesse, ikke kun for krystalglas, men også for krystal lysekroner, lamper, vaser og lysestager i krystal. Krystal signalerer en form for renhed og elegance og skaber en eksklusiv, varm og behagelig stemning, som sender tankerne tilbage til en tid, hvor kvalitet og håndværksmæssige traditioner var i højsædet og hvor man gjorde sig umage, selv omkring helt små detaljer. - Eller lader drømmene fare ind i store filmunivers, som The Great Gatsby, hvor man i et flygtigt øjeblik får en lille bid af den ekstravagante livsstil og storslåede luksus, som danner rammerne om filmen. - Det er, hvad krystal kan!

Af mere fysisk karakter, så har krystalglas en evne til at bryde lyset på en helt eventyrlig måde. Det er mere klart og funklende end almindeligt glas, og det har en skøn, dyb klang.  Krystalglassets egenskaber giver også dygtige glaskunstnerne nogle helt unikke muligheder for at forme og slibe glasset i sirlige og kunstfærdige mønstre.

Blykrystal
Når man taler om krystalglas i den vestlige verden, så refererer man typisk til den type krystalglas, som indeholder bly. Faktisk er ordet blykrystal en mere korrekt betegnelse for krystalglas pga. glassets indhold af bly. Ifølge Europæisk lovgivning skal blyindholdet være på min. 24%, for at det kan gå under betegnelsen blykrystal. Indholdet af bly giver krystalglasset sin evne til at bryde lyset, og gør det nemmere at forarbejde og slibe, mens det er tilstedeværelsen af kaliumilte, der giver krystalglas sin smukke klang. Blykrystal blev opfundet i England i 1675, og bliver bl.a. brugt til luksus vinglas og karafler. Man har dog siden fundet ud af, at der er en potentiel sundhedsrisiko ved at opbevare alkohol i flere måneder i f.eks. karafler fremstillet af blyholdigt krystalglas, så med den viden, bør karafler af blykrystal kun bruges til dekorative formål eller servering, men ikke til længere tids opbevaring af væsker.

Bøhmisk krystal
En stærk kvalitetsmæssig konkurrent, og et noget sundere alternativ, til blykrystal er Bøhmisk krystal, som blev udviklet i Bøhmen, i det nuværende Tjekkiet i 1683. Bøhmisk krystal er en glastype, som ikke indeholder bly, men i stedet en kombination af potaske og et højt indhold af kalk. Denne kombination giver et helt klart og farveløst krystalglas i en udsøgt kvalitet, som er nem at arbejde med for glaskunstnerne og særligt velegnet til kunstfærdige slibninger og graveringer. Kalk har desuden en ligeså fin evne til at bryde lyset, som bly har og tilsætningen af kaliumilte giver Bøhmisk krystal den samme smukke klang som blyholdigt krystal. I barokkens storhedstid fra 1685 til 1750 høstede denne glastype international anerkendelse pga. af sin udsøgte kvalitet og de dygtige tjekkiske glashåndværkeres kunstfærdige arbejde.