Hvid gløgg og æbleskiver

Hvid gløgg

Gløgg og æbleskiver

Æbleskiver

Hvid gløgg og æbleskiver/vafler

Invitér venner og familie på en sofistikeret udgave af gløgg og æbleskiver eller lune vafler. Lav din julegløgg selv i stedet for den færdigblandede, og lav evt. hvid gløgg i stedet for den traditionelle røde. Det gør en kæmpe forskel, at man laver det selv, og det tager faktisk ikke ret lang tid. Så kan du nemmere snyde lidt med æbleskiverne og servere de færdiglavede, men køb en god kvalitet.

HVID GLØGG
3 dl økologisk hyldeblomstsaft
50 g rørsukker
2 cm tørret ingefær
4 kanelstænger
6 hele kardemommefrø (fås i specialbutikker)
2 flasker tør hvidvin
4 dl hvid rom

Pynt: 1 kanelstang og 1 stk. stjerneanis i hvert glas.

Sådan gør du: Saft og sukker hældes i en gryde sammen med alle krydderierne. Lad det simre i 10 min. Tilsæt vin og varm det langsomt op. Det må ikke koge. Tilsæt rom efter behag. Hæld den varme gløgg i glas og pynt med kanelstang og stjerneanis. Servér straks.

Du kan også forberede en god dej til hjemmelavede vafler, og lade dine gæster selv gøre arbejdet med at bage dem i vaffeljern.

VAFLER
400 g mel
150 g sukker
1½ tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker
175 g smeltet afkølet margarine
6 dl mælk
2 æg

Tilbehør: Flormelis, syltetøj, pålægschokolade

Rør alle ingredienserne sammen til en jævn masse. Det smeltede afkølede fedtstof tilsættes til sidst. Bag vaflerne gyldne i et smurt vaffeljern. Brug evt. smør på spraydåse. Det er nemmere at smørre overdelen på vaffeljernet.

Gør lidt ekstra ud af serveringen...
Det hele bliver bare lidt mere lækkert, hvis det bliver serveret i smukke glas og i fine skåle og fade. Så frem med porcelænet, - det giver mere glæde og gavn på bordet end i skabet.

 

Vidste du...?

... at æbleskiver er en dansk delikatesse, som faktisk stammer helt tilbage fra Barokkens tid (1660 - 1754)? Man har i en håndskreven ordbog fra omkring år 1700 fundet en definition af sprogforsker Matthias Moth (1649-1719), hvor han beskriver æbleskiver som "tynde skiver æbler, vendt i mel og æg og derefter stegt i smør på en pande" *.

Senere opfandt man den såkaldte æbleskivepande med de karakteristiske huller, og det er sandsynligvis en omtale og illustration af æbleskiver, som vendes ud af en æbleskivepande, i julefortællingen Peters Jul fra 1866, som gør, at vi den dag i dag primært forbinder æbleskiver med hyggelige juletraditioner.

 

* Citat fra bogen Danske Egnsretter, af Erik Koed Westergaard (1974), Lindhardt og Ringhof.