Det er så hyggeligt at hygge

Lysestager i krystal

Etagere på kagebord

Lysestager

 
 

Hvad er hygge? 

I efteråret spiller hyggen en helt særlig rolle for os i Norden, når vi går den mørke og kolde tid i møde. Vi opholder os mere inden døre og vi tilbringer mange timer i hjemmet. Vi tænder stearinlys og bager boller, vi tænder op iLanterne i glas brændeovnen og vi hygger i sofaen. Udenfor pynter vi op med lanterner og med lyskæder i december. Alt sammen for at gøre den mørke tid mere hyggelig.

Hygge er et begreb, som det nordiske menneske (og måske danskere især) har opfundet og nærmest har patent på. Det er i hvert fald sådan, vi omtaler og behandler begrebet, men hvad er det egentligt, som gør det attraktivt og rart at hygge? Dét er der faktisk blevet forsket i, og Danmarks eneste hyggeforsker, Jeppe Trolle Linnet, har undersøgt og sat ord på de forhold, som definerer hygge.

Som udgangspunkt omfatter hygge en følelse, en stemning og en handling. Selve følelsen af at hygge sig, er stort set den samme for alle mennesker uanset sociale lag og økonomisk formåen, men det er ikke de samme ting, som udløser følelsen af at hygge sig. Jeppe Trolle Linnets undersøgelser har vist, at vi hygger bedst med ligesindede og i rammer, som ligner dem, vi kommer fra.

Når folk beskriver, hvad hygge er, så handler det for det første om en form for social samvær, hvor man kan slappe af, have paraderne nede, og hvor man ikke skal performe på nogen måde. Det gør man nemmest sammen med folk, som kender en fra flere sider og værdsætter en, som man er. Typisk vil dette være sammen med familien og nære venner, men man kan også hygge sig ved at gøre noget alene.

For det andet omfatter hygge en måde at indrette sig fysisk på, for der skal nogle bestemte rammer til for at skabe hygge. Det nordiske menneske ønsker en særlig intim, beskyttende atmosfære i det daglige hjemmeliv, hvor man er beskyttet mod udefrakommende elementer, dét, der stresser os, et eventuelt stort arbejdspres, andre menneskers vurderinger og i det hele taget det, der udfordrer os. Derfor bliver hjemmet ofte betragtet som det afgrænsede rum, som udgør de fysiske rammer for hyggen.

Hvis man hygger sig uden for hjemmet, er det ofte på steder, der har hjemme-agtige træk, som bl.a. et begrænset indsyn udefra, dæmpet belysning og et behageligt møblement.

For det tredje er der forskellige virkemidler eller handlinger, som skaber en behagelig stemning og en følelse af hygge. Og det er her, at vi er meget forskellige i vores holdning til, hvad der udløser følelsen af at vi hygger os. Det kan f.eks. være:

  • Masser af lysestager med tændte stearinlys
  • Varm kakao, slik, kager og snacks
  • Lune tæpper eller den varme dyne
  • Et stille øjeblik med en kop te og et magasin
  • En tur i badekarret med afslappende musik og et glas vin på kanten
  • Ild i brændeovnen og familien omkring sig.