Bedre vin i smukke karafler

Karafler

Derfor er det en rigtig god ide at hælde vinen op i en flot karaffel, når den skal nydes. 

Enhver borddækning får lidt mere klasse, når vinen er hældt over på en smuk karaffel, i stedet for at stå i kedelige grønne flasker med falmede etiketter og grimme stregkoder. Men ud over at karafler er smukke, så løsner de også op for vinens aromaer, blødgør det unge ”bid” og kan gøre smagen mere nuanceret. Dette sker i den iltningsproces, som vinen gennemgår ved omhældning til en karaffel.

For de fleste vine er det slet ikke nok blot at åbne vinen et par timer før servering. Iltningen her er begrænset til en lille overflade og en snæver flaskehals, så der kommer ikke meget ilt ned til vinen. Ved omhældning/iltning af vinen (i fagsprog kaldet dekantering) sker der en forandring, så der i vinen kan udvikles flere komplekse aromaer. Derfor kan helt almindelige hverdagsvine også vinde ved at blive hældt på en karaffel.Glas karaffel

Man skal dog ikke glemme, hvilken vin man drikker, så det kan være en god idé at stille flasken i nærheden af bordet, så man lige kan kaste et blik på etiketten, hvis man ønsker det. 

Har vinen bundfald er der også her en god grund til at hælde den på en karaffel. Bundfald skal man som sådan ikke være så bekymret for, men det er ikke kønt at se på, når det svæver rundt i glasset og det kan være direkte ubehageligt at få i munden, ligesom det godt kan give en lille bismag.