bruksisme

Hvad er bruksisme?

Bruksisme er også kendt som tandskæren eller tænderskæren. Det er altså dét at skære tænder i søvne. Det er en udbredt lidelse, som over 300.000 danskere lider af, og som kan have hæmmende følgevirkninger som hovedpine og migræne.

På siden her kan du læse alt om bruksisme, herunder hvorfor man skærer tænder, og hvad man kan gøre ved problemet.

Hvorfor har man bruksisme?

Der er ikke meget forskning på området omkring bruksisme – måske fordi det er svært at forske i. Alligevel mener man, at visse ting kan give en øget risiko for at skære tænder om natten.

De tre mest udbredte grunde til bruksisme er:

  1. Stress
  2. Medicin
  3. Koffein

Du kan dog godt både være stresset, tage medicin og drikke meget kaffe uden at opleve at skære tænder om natten. Omvendt kan du også have et relativt lille indtag af kaffe og hverken være stresset eller tage medicin og opleve bruksisme. Derfor er årsagen ofte svær at fastslå.

Alligevel bør du overveje de tre ovenstående faktorer, hvis du skærer tænder og gerne vil finde årsagen til det, så problemet kan blive løst.

Kan man gøre noget ved bruksisme?

Det er naturligvis en god idé at se på, hvorvidt du kan finde en grund til, at du skærer tænder. Måske er du stresset? Eller måske drikker du kaffe inden sengetid? Det kan også være din medicin, der trigger det.

Imens du finder frem til en eventuel løsning, bør du sove med en bideskinne. Tandskæren kan nemlig forårsage hovedpine, migræne og spændinger i kæbeområdet, og i værste tilfælde kan det slide voldsomt på dine tænder.

Derfor bør du starte med at symptombehandle, så du stopper med at skære tænder og slipper for følgevirkninger. Og efterfølgende se, om du kan finde frem til årsagen bag – og løse den.

Spar penge på en bideskinne

Der er mange penge at spare ved at vælge en bideskinne, du får sendt hjem med posten og efterfølgende selv støber til at passe i din mund. Og selvom det hedder at støbe, skal du hverken i gang med cement eller anden masse.

Du får nemlig tilsendt en bideskinne i et særligt medicinsk godkendt plastmateriale, der kan blødgøres i varmt vand og støbes efter dit tandsæt.

Det er altså både nemt og hurtigt at støbe en bideskinne selv – og du kan spare mange tusinde kroner og en masse tid ved at vælge dén løsning frem for at tage til tandlægen.